Våra författare

Anna Bornstein
Författare och journalist

Anna C Bornstein, född 1943, är en svensk författare, översättare och föreläsare. Hon har bl.a. skrivit Inre äventyr, Tankar om buddhismen som psykologi och Intuition. Elev till den brittiske filosofen Paul Brunton, vars böcker hon också översatt till svenska

Paul Brunton

Paul Brunton (1898–1981) är en filosof och författare från vår egen tid. Han är en erfaren, varm och varsam vägledare för den som söker en personlig erfarenhet av den inre verkligheten.

Paul Brunton bekände sig aldrig till någon religion eller filosofisk riktning. Han förblev obunden och fri att följa ljuset i sitt inre. Därför dras moderna människor till hans idéer.

”Jag söker inte sprida någon ny eller främmande lära. Jag önskar inga lärjungar. Jag vill inte göra människor beroende av någon person eller organisation. Däremot vill jag gärna bidra till att människor upptäcker läraren och vägledaren i sitt eget innersta”, säger Paul Brunton.

Hans böcker har tryckts i sammanlagt mer än två miljoner exemplar på 17 olika språk.

Våra böcker av Paul Brunton.

Pema Chödrön

Acharya Ani Pema Chödrön är en amerikansk buddhistisk nunna och en av Chögyam Trungpas främsta elever. Hon är ledare för och lärare på Gampo Abbey, Cape Breton, Nova Scotia, det första tibetanska klostret i Nordamerika som är etablerat för västerlänningar.

Pema Chödrön föddes år 1936 i New York City som Deirdre Blomfield-Brown. När hon var i mitten av trettio års ålder for hon till franska alperna för att träffa Lama Chime Rinpoche och studerade för honom under ett flertal år och blev novis 1974 i London. Pema mötte den lärare som kom att betyda mest för henne, Lama Trungpa Rinpoche, redan 1972 och studerade för honom fram till hans död 1987.

Pema är intresserad av att införa ett tibetanskt buddhistiskt kloserväsen i väster liksom att fortsätta sitt arbete med att dela idéer och undervisning tillsammans med andra västerländska buddhister inom alla traditioner.

Våra böcker av Pema Chödrön.

Hemsidor:

www.pemachodron.org
www.gampoabbey.org

Kahlil Gibran

Kahlil Gibran föddes 1883 i den lilla
byn Bsharri, i vad som nu är republiken Libanon men
då var en del av det Syrien som låg under Turkiets herrravälde.

Sedan han bosatt sig i USA,
kallade han sig Kahlil Gibran. Hans mor, Kamila, kom
att betyda mycket för honom. Efter tre och ett halvt års studier i Boston
sändes Kahlil på egen begäran åter till Libanon, där han avslutade sin skolgång med tre år vid Madrasat al-Hikmat, vilket betyder Visdomens skola.

 År 1902 lämnade han sitt hemland för att
aldrig mer återvända. Efter en tid i Europa bosatte han
sig först i Boston, senare i New York och delade sin
verksamhet mellan måleri och författarskap.

Åren 1908-10 tillbringade han i Paris, där han studerade konst,
bland annat under Auguste Rodin. Hans hälsa var länge
vacklande, och han dog 1931 vid 48 års ålder i New York.

Våra böcker av Kahlil Gibran

Terence T. Gorski

Dr Terence T. Gorski är en internationellt erkänd expert inom missbruksproblematiken och en av USA:s främsta specialister när det gäller återfallsprevention av kemiskt beroende förbrytare. Han har utvecklat team som skall verka i samhället vid problem med personer beroende av alkohol, droger, vid övergrepp och annan kriminalitet. Terence har en omfattande erfarenhet av arbete med stödprogrammet EAP (employee assistance programs) för anställda inom vården av kriminellt belastade personer samt anlitas som sakkunnig av personal inom brandförsvaret, polisen och av läkare. Dr Terence avled i juli 2020.

Tillsammans med Merlene Miller har han kartlagt och utförligt beskrivit de varningssignaler som föregår återfallet och hur man framgångsrikt förebygger eller avbryter den process som skapar suget efter drogen.

Våra böcker av Terence T. Gorski.

Martin Krauklis

Martin Krauklis är teol. kand., präst och konsnär. Hans omvärderande biografi Martin Luther – liv och verk, och nyöversättning av Martin Luthers Stora katekes, fick ett mycket positivt mottagande.

Tillsammans med Ola Schenström har han skrivit boken Utbrändhet – den nya folksjukdomen.

Våra böcker av Martin Krauklis.

Robert Larson

Robert Larson föddes år 1930 i USA. Han växte upp i Värmland, tog studenten 1949 och studerade vid Handelshögskolan i Stockholm i början av 1950-talet. Den unge civilekonomen fick anställning i bilindustrin, först hos Ford och därefter hos Volvo där han arbetade med återförsäljarutveckling i Sverige, Schweiz och USA.

År 1967 lämnade han bilarna för att ägna återstoden av sitt yrkesverksamma liv åt böcker, först några år som marknadsdirektör i Bonniers förlag, sedan som egen företagare. Tillsammans med hustrun Birgitta, sonen Joakim och andra styrde han under 30 år Larsons förlag från villan i Näsby Park.

År 1980 startades dotterföretaget Larson Publications i USA. Båda förlagen har ägnat stor uppmärksamhet åt den engelske filosofen Paul Brunton, och hans verk.

Våra böcker av Robert Larson.

Håkan Lindholm Doveson

Håkan Lindholm Doveson (f. 1976) är psykolog, psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi med inriktning psykologisk behandling. De senaste åren har han arbetat med olika former av beroende- och medberoende (i vid mening). Han har mer än femton års erfarenhet som klinisk psykolog och mångårig erfarenhet av arbete med sig själv och andra i tolvstegsprogrammet.

Håkan är, förutom psykolog och psykoterapeut, också ledarskapscoach och föreläsare. Tillsammans med sin fru, Jenny Doveson, KBT-terapeut, driver han Psykoterapeutisk samtalsmottagning i Nyköping samt verksamheten Tolvstegspsykologi som erbjuder samtalsgrupper och föreläsningar utifrån boken ”Konsten att bli fri - psykologens guide till De tolv stegen.”

Våra böcker av Håkan.

Läs mer om Håkans verksamhet här. 

Sture Lönnerstrand

Sture Lönnerstrand (1919–1999). Journalist och författare. En förgrundsgestalt inom den svenska SF-litteraturen på 1950-talet. Han gav ut flera diktsamlingar, skådespel och romaner.

Han läste bl. a. språk och religionsvetenskap vid Lunds universitet. Han var väl hemmastadd i indisk kultur och religion, och med sin förståelse av sanskrit, väl förtrogen med indisk filosofi.

Sture Lönnerstrand fick höra talas om fallet Shanti Devi i början av 1960-talet. I brist på information om Shanti Devi i Europa for han till Delhi och sökte upp henne för att göra en intervju. Vilket resulterade i en artikel-serie i bl. a. Året Runt om Shanti Devi, reinkarnation och karma.

Våra böcker av Sture Lönnerstrand.

Ola Schenström

Ola Schenström arbetar som läkare sedan 1973. Specialist i allmänmedicin. Verksamhetschef för Mjölkuddens vårdcentral i Luleå sedan 1984.

Han var ordförande i Svenska läkare mot kärnvapen (SLMK) 1991–1995; ordförande i IPPNW´s – International Physicians for the Prevention of Nuclear War – verkställande utskott 1994–1998. IPPNW mottog 1985 Nobels fredspris. Ola Schenström är certifierad tränare i Non Violent Communication och var medlem i dess internationella styrelse 1998–1999.

Han är föredragshållare, utbildare och konsult. Tillsammans med Martin Krauklis har han skrivit boken ”Utbrändhet – den nya folksjukdomen”.

Våra böcker av Ola Schenström.

Hemsida:
www.mindfulnesscenter.se

Lars Söderling

Dr Lars Söderling är, specialist inom infektionssjukdomar och företagshälsovård, rehabkonsult, alkoholläkare och försäkringsläkare. På senare år har han främst intresserat sig för rehabilitering i helhetsperspektiv av människor med beroendesjukdomar och dysfunktionella syndrom, exempelvis kroniska smärtproblem.

Dr Söderling har studerat kemiskt beroende i USA och verkat som medicinsk konsult vid flera behandlingshem i Sverige. Tillsammans med hustrun Helena Söderling, leg psykoterapeut, driver han ett konsultföretag, Familjekonsult Söderling, med utredning, behandling och utbildning inom områdena rehabilitering och familjeterapi.

Våra böcker av Lars Söderling.